Komolyzenéről komolytalanul

Egy blog arról, miért is jó a komolyzene. Miért is jó koncertre járni. És hogyan is kéne ... na meg hova? És mit érdemes? És mit nem? És egyáltalán ... ez az egész olyan bonyi!

Friss topikok

Linkblog

Archívum

2010.09.14. 22:24 ZsoltK

Éppen a blog indulásához kerestem az anyagot, amikor teljesen véletlen ráakadtam Bartók - Román népi táncok című remekére. Annyira megtetszett, hogy gyorsan el is kezdtem a netet és a youtube-ot túrni. Az eredmény alant.

De még egy apró megjegyzés. Komolyzenét hallgatni nem egyszerű. Sajnos nem az a műfaj, ami háttérzenének jó. Amikor halkan szól, feltekered a hangerőt, aztán a hangosabb részeknél kiugrik az irodai patkány a székből. Autóban ugyanez.

A komolyzenét figyelni kell. Hallgatni, átélni, próbálni a hangokat követni. Megérteni - megérezni mitől más ugyanaz a dallam két külön előadás esetén. Sőt ... miért más ha a két felvétel között eltelik 20 év?

Komolyzenét hallgatni csak így érdemes. Ha sikerül, élvezet lesz. Ha nem ... hát nem. Erős kezdés, de egy ilyen apró kis játékra hívom az olvasót. Tehát a színpadon Bartók és Román népi táncokat ad elő. (Gyengébb idegzetűeknek csak az első másfél percet kell kibírniuk a videókból)

Először az eredeti népdal, ahogy a Muzsikás együttes látja: http://www.instituthongrois.fr/dinamikus/upload/muzsikas.mp3

Ugyanez, a Mester előadásában:

A fenti, immáron zenekarral szólal meg:

Majd zongorán és hegedűn:

Ugyanaz, ugyanúgy ... mégis máshogy:

És végül a Rajkó zenekar interpretációjában:

Megkímélném a tisztelt olvasót - hallgatót a saját interpretációimtól, nem akarnék okosnak és képzettnek látszani, virtuozitásról és egyéb csacskaságokról beszélni - csak egyetlen megjegyzésem lenne. Miközben kerestem a különböző előadásokat azon gondolkoztam hány helyen jelent már meg ez a dallam, ez a ritmus, ezek a hajlítások? Csokoládé filmzene, Karib Tenger kalózai filmzene a két legelső ami eszembe jutott. De például a "The Klezmatics" zenéjében is felfedezni vélem.

Nagy volt a Mester, adózzunk neki tisztelettel. ÉS hallgassuk!

 

Szólj hozzá!

Címkék: bartók román népi táncok

A bejegyzés trackback címe:

https://allegromoderato.blog.hu/api/trackback/id/tr912296934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása