Komolyzenéről komolytalanul

Egy blog arról, miért is jó a komolyzene. Miért is jó koncertre járni. És hogyan is kéne ... na meg hova? És mit érdemes? És mit nem? És egyáltalán ... ez az egész olyan bonyi!

Friss topikok

Linkblog

Archívum

2010.09.30. 21:54 ZsoltK

Vasárnap a MÜPA-ban jártunk az MR Szimfonikusok koncertjén. Ilyenkor mindig rájövök mennyire is szeretem a koncert nézőközönségét és mennyire nem a színházét. Van egy réteg – az öreg rockerek – akik már elég sokat láttak. Jellemzően 60 fölött, a szokott ruhájukban, szenvtelenül fecsegve üldögélnek az előtérben. Szórakoztató őket nézni. Nem látszik rajtuk a sznobok kivagyisága, a kötelező magamutogatás és nincs bennük semmi bátortalanság. Ők csak zenét jöttek hallgatni.

 

Na de a zene. Wagner, Lohengrin 3 felvonás, Első kép … nem kifejezetten emiatt mentünk, de hát ezen is túl kell esni. Meg is ragadnám az alkalmat a sorozat bevezetéseként, azaz: hallottam már, valami komolyzene. Igen, tele van az életünk komolyzenével. Persze csak a felkapott műveket halljuk, de mindenki ismeri őket, csak éppen nem tudja, ki – mikor – hol és miért. A Lohengrin 3. felvonásának nyitánya is ilyen. Ugye megvan a dallam, ami minden második esküvőn felcsendül? Nincs? Kérjük várjon a harmadik percig a videóban.

 

Szóval Lohengrin. Túléltük, kipipáltuk. Szünet.

És jött az ami miatt jöttünk. Bartók – A kékszakállú herceg vára. Kicsit izgultam, mert ugyan én tudtam mire jövök, de az asszony már kevésbé. Bartók eleve nem egyszerű, de konkrétan ez a darab nehéz. Jó, csodálatos, de nehéz. És hosszú, emiatt csak egy rövid részletet idéznék itt:

 

Megjegyzés: Conan a Barbár … pontosan hol és mikor nem tudom, de bizony filmzene lett belőle.

 

Kritika és benyomások kicsit később, egyelőre csak hallgassatok.

Hétvégén talán egy youtube playlist is elkészül a Kékszakállú herceg várára.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://allegromoderato.blog.hu/api/trackback/id/tr732335790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása