Komolyzenéről komolytalanul

Egy blog arról, miért is jó a komolyzene. Miért is jó koncertre járni. És hogyan is kéne ... na meg hova? És mit érdemes? És mit nem? És egyáltalán ... ez az egész olyan bonyi!

Friss topikok

Linkblog

Archívum

2010.09.20. 00:03 ZsoltK

Kollégámmal beszélgettünk zenéről és ő váltig állította, Márpedig Bach mindent leírt amit érdemes volt leírni. Van benne igazság, de nem szeretem Bach-ot. Gondoltam azért illik belinkelni valamit, de a blog szellemében ne csak úgy egyszerűen – nesztek hallgassátok – hanem legyen valami extra is.

Youtube megint kidobta a mentőövet … talán ismeri az olvasó a szinesztézia nevű „mentális jelenséget”. Nagyon nem ragoznám - aki akarja olvassa a Wikipédián – lényeg, hogy van olyan állapot, amikor az ember nem csak hallja, hanem látja is a hangot.

Gondoljon csak bele a kedves olvasó, milyen csodálatos élmény is lehet amikor egy dalt nem csak hall, de lát is? Megjegyzem, az átlagember azért nem csak hallja a zenét, érzelmek is társulnak a hangokhoz amiket hall, ezért is tud annyira komplex lenni az élmény. Na de ha láthatnánk … ha mindenki láthatná?

 

Lássuk hát, először a klasszikust: Bach, D-moll Toccata és Fúga

 

Aztán legyen egy kis felüdülés: Bach, B-dúr Brandenburgi verseny, első tétel

 

Végül egy kis Beethowen … de csak a látvány miatt: B-dúr Nagy Fúga, vonósnégyes

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://allegromoderato.blog.hu/api/trackback/id/tr412309011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása